Paper trading, paper money,

. 04 септември, 2009
0 comentarios

или какво се крие зад тези термини?

Да кажем, че за да спекулирате на Борсата имате нужда от СМЕТКА отворена при някой брокер.Във тази сметка стоят вашите пари и брокерът ви дава възможността да търгувате избраните инструменти били те акции, фючърси и т.н.

Брокерът се явява връзката ви с Пазара

В повечето случай, брокерът ви представя не само услугата да извършва покупко-продажбата на даден актив от ваше име но и други такива, като предоставяне на информация от различен вид, графично изразяване на тази информация и инструменти с които да анализираме тези графики.


Покупко-продажбата се извършва чрез (да го наречем) платформата на брокера.


Всъщност Paper trading е предоставяне от страна на брокера на една сметка със всички нейни инструменти за анализ, работа и проби но без да е свързана със реалния пазар.


Тоест предоставят ви се (обикновено $10 000) фиктивни долари за да изпробвате както платформата на брокера така и стратегиите които сте замислили но без реален риск.


Добрата част на тази фиктивна сметка е възможността да пробвате платформата на този или онзи брокер и безчет стратегии за опериране на финансовите пазари без никакъв реален риск за вас и парите ви


Обратната страна на монетата е, че печалбите в paper trading-a са неистински печалби, загубите обаче са си напълно истински


( не, не не размахвайте ръце, напълно наясно съм, че малко по-горе съвсем уверено казах, че и загубите са нереални)


Това са реални загуби, защото означават, че или стратегията или психологията на трейдъра не са на ниво.

А печалбите са неистински защото освен, че не взимате нищо, със сигурност при една реална операция на реален пазар, поведението ви ще е различно благодарение на голямата доза стрес и със сигурност няма да се получат същите резултати.


Друга клопка скрита във paper trading-a е самозалъгването.


Със сигурност ще си намирате оправдание за това или друго поведение на пазара. Със сигурност ще се самозалъгвате, че „Да сега постъпих тъпо, дивашки и безотговорно но защото знам, че няма реални загуби, обаче със сигурност в реална ситуация ще постъпя мъдро“


Със сигурност това самозалъгване ще ви струва МНОГО пари


Поведението при тренировки винаги довежда до същото поведение в реална ситуация. Хвърлящото движение в тренировъчната зала, запомнено и изпълнявано по неправилен начин в реална ситуация ще бъде изпълнена неправилно със всички последствия.


Внимание! Човешкия мозък е в състояние да се самозалъгва по един невероятен начин.


Клопка в paper trading-a е и в използваната платформа.


Възможно е (при много брокери се случва често), по време на практикуването с нереални пари, вашите поръчки да се изпълняват по един бърз и коректен начин, сприидът да е обявеният от брокера и всичко да е по мед и масло.


А когато започнем операции с реалната платформа да се окаже, че сприидът редовно и безпричинно се разтваря, поставената поръчка за отваряне или затваряне на дадена операция да не се изпълнява поради липса на купувач или продавач за вашите акции, поради зле направената и лошо функционираща платформа или поради игри на некоректни брокери.


В крайна сметка paper trading-a е още един инструмент.


Инструмент имащ своите добри и лоши страни. Един инструмент с който трябва да внимаваме но и задължително да използваме по дългия път на трейдъра



Да „играем“ на Борсата с пари на заем

. 03 септември, 2009
0 comentarios

Да „играем“ на Борсата с пари на заем

Инвестирането и спекулирането на Борсата, както не веднъж съм подчертавал и имам да подчертавам е занимание свързано с голям риск, много нерви и хиляди часове на усилено учене.

В никакъв случай не можем и не бива да се отнасяме с лека ръка към едно такова занимание.

Какъв е проблема или един от проблемите обаче?

Некоректни брокери, измамници и продавачи на розови блянове представят спекулирането на Борсата като една от най-лесните дейности.

Дейност която носи бърза печалба с по няколко лесни часа на ден, извор на лесни пари, почти без работа.

От друга страна дори след хиляди часове на учене и усвояване на стратегии и начини с който да победим Борсата, когато застанем реално, с реални пари, в реално време срещу САМИТЕ НАС ( защото заставайки срещу Борсата ние се изправяме срещу самите нас ), нашите реакции могат да бъдат съвсем различни от това за което сме се подготвяли ( и със сигурност ще бъдат)

Да повторим, Борсовата спекулация е дело сложно и опасно, напрежението при извършването на тази работа е огромно и контролът във много случай може да бъде загубен (и със сигурност в много случай ще бъде губен)

Именно тук, когато става въпрос за това напрежение идва и моментът, че в случай че тези пари са от заем ( независимо дали от роднини или сме имали голямата глупост да заложим жилището си) това довежда до УВЕЛИЧАВНЕ НА И БЕЗ ТОВА ГОЛЯМОТО НАПРЕЖЕНИЕ на което е подложен всеки начинаещ (и не толкова начинаещ) трейдър.

С две думи

Съществува неписаното и много разумно правило


НИКОГА И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ИНВЕСТИРАЙ И НЕ СПЕКУЛИРАЙ НА БОРСАТА СЪС ПАРИ НА ЗАЕМ ИЛИ ТАКИВА, ЧИЯТО ЗАГУБА БИ ДОВЕЛА ДО СПАДАНЕ НА КАЧЕСТВОТО ТИ НА ЖИВОТ

Борсов спекулант срещу борсов инвеститор

. 02 септември, 2009
0 comentarios

Спекулант е определено мръсна дума

Свързваме я с не толкова далечното минало, войните, глада и мизерията.

Наложена ни е от киното и книгите, като определен стереотипен образ.

Мазният, дебел тип облечен с овчи кожух, играещ си с хорските съдби продавайки на извънредно високи цени така липсващите на пазара храни, медикаменти и т.н. стоки от първа необходимост

отървете се от този образ

да, вероятно спекулант в онзи смисъл и в онова време се покрива с горният образ. И не сме седнали над литературни творби за да разглеждаме „Образа на спекулантъ в българскатъ и съветскатъ литература 1936/1947г“, защото вероятно ще трябва да изпишем кофа с мастило и да видим че нещата не винаги са такива каквито някой гладен писател е съчинил, нито подивял политик ( от онова време, днешните не са такива ) е манипулирал

така че да повторим гласно

Спекулант не е лоша дума

ако някой ден подписвате договор с Интерактив Брокерс ( запомнете това име, както казва Дик Марчинко, по-късно ще го срещаме редовно) ще видите, че един от въпросите в предългите формуляри е като какъв искате да се явите на борсата и единия от отговорите е СПЕКУЛАНТ

и ДА, спекулант звучи гордо

Спекулант в условията на борсовата игра е този образ дето купува или продава един актив с идеята да спечели в тази покупко-продажба.

Нищо лошо. Това го прави всеки търговец.

Както всеки търговец борсовият спекулант за да може да извърши това движение има нужда от един кашон с подписани документи, парични средства които рискува, необходимата база ( ще се върнем отново на материалната БАЗА ), много труд и много риск.

Ако за един търговец в много от случаите не са необходими ( или не си дават сметка че са необходими ) познания, то за борсовият спекулант познанията са извънредно важни.

Така че изтриваме от хард диска старият образ и се опитваме да запомним:

Спекуланта е човек вършещ важна дейност на фондовите борси с цел печалба ( някой повдигна вежда ли?)

За да може да изпълни тази дейност има нужда от пари, много труд, доста плесници от пазара ( докато схване кой е шефът ), материална база, документална работа, железни нерви, години на учене и най-важното този свят трябва да го вълнува, това трябва да е животът му за да може да преодолее трудностите.

Инвеститора...

Инвеститора е друг тип натура, работи с други средства, използва И други типове анализ, работи в други времеви отрязъци и по друг начин.

Всичко казано по-горе за спекуланта важи с пълна сила и за инвеститора, но за да си инвеститор имаш нужда от повече пари, повече време, риска е значително по-контролиран, инструментите за инвестиране принципиално са акциите и стратегията е съвсем различна.

Внимание!

. 01 септември, 2009
0 comentarios

Внимание!

Използвайки този блог, Вие възприемате нашите правила за използване.

Мненията, статиите, материалите от всякакъв вид могат да са погрешни, непълни, неточни и не е задължително да отразяват политиката на автора.

Във никакъв случаи мненията, статиите, материалите от всякакъв вид, изложени в блога не бива да се възприемат като препоръка за инвестиране или покупко-продажба от какъвто и да било вид.

Автора не поема никаква отговорност за евентуални загуби получени въз основата на Ваши действия вследствие на материал отразен във портала.

Връзките ( линковете ) намиращи се в този блог водят до други страници в Интернет за който не носим отговорност.

Внимание!

Покупко-продажбата на всякакъв вид борсови продукти включително но не ограничавайки се с акции,

Warrants, Forex, инверсионни фондове, Futures

и други, е дейност с изключително висока степен на риск.

Възможно е този риск да не е съвместим с Вашата политика на инвестиране.

Имайки се в предвид изключително големия риск, борсовите продукти могат да доведат до частична или пълна загуба на Вашите пари.

Преди да започнете да инвестирате трябва да вземете в предвид Вашият опит, познание, цели на инвестицията и максимален риск които можете да поемете във всяка една операция.

Във никакъв случаи не бива да се инвестират пари взети на заем или пари чиято загуба би довела до промяна на Вашият начин на живот.

Изключително важно е да се познават рисковете които поемате инвестирайки в даден продукт, във случаи на съмнение се консултирайте със независим специалист