Paper trading, paper money,

. 04 септември, 2009
  • Agregar a Technorati
  • Agregar a Del.icio.us
  • Agregar a DiggIt!
  • Agregar a Yahoo!
  • Agregar a Google
  • Agregar a Meneame
  • Agregar a Furl
  • Agregar a Reddit
  • Agregar a Magnolia
  • Agregar a Blinklist
  • Agregar a Blogmarks

или какво се крие зад тези термини?

Да кажем, че за да спекулирате на Борсата имате нужда от СМЕТКА отворена при някой брокер.Във тази сметка стоят вашите пари и брокерът ви дава възможността да търгувате избраните инструменти били те акции, фючърси и т.н.

Брокерът се явява връзката ви с Пазара

В повечето случай, брокерът ви представя не само услугата да извършва покупко-продажбата на даден актив от ваше име но и други такива, като предоставяне на информация от различен вид, графично изразяване на тази информация и инструменти с които да анализираме тези графики.


Покупко-продажбата се извършва чрез (да го наречем) платформата на брокера.


Всъщност Paper trading е предоставяне от страна на брокера на една сметка със всички нейни инструменти за анализ, работа и проби но без да е свързана със реалния пазар.


Тоест предоставят ви се (обикновено $10 000) фиктивни долари за да изпробвате както платформата на брокера така и стратегиите които сте замислили но без реален риск.


Добрата част на тази фиктивна сметка е възможността да пробвате платформата на този или онзи брокер и безчет стратегии за опериране на финансовите пазари без никакъв реален риск за вас и парите ви


Обратната страна на монетата е, че печалбите в paper trading-a са неистински печалби, загубите обаче са си напълно истински


( не, не не размахвайте ръце, напълно наясно съм, че малко по-горе съвсем уверено казах, че и загубите са нереални)


Това са реални загуби, защото означават, че или стратегията или психологията на трейдъра не са на ниво.

А печалбите са неистински защото освен, че не взимате нищо, със сигурност при една реална операция на реален пазар, поведението ви ще е различно благодарение на голямата доза стрес и със сигурност няма да се получат същите резултати.


Друга клопка скрита във paper trading-a е самозалъгването.


Със сигурност ще си намирате оправдание за това или друго поведение на пазара. Със сигурност ще се самозалъгвате, че „Да сега постъпих тъпо, дивашки и безотговорно но защото знам, че няма реални загуби, обаче със сигурност в реална ситуация ще постъпя мъдро“


Със сигурност това самозалъгване ще ви струва МНОГО пари


Поведението при тренировки винаги довежда до същото поведение в реална ситуация. Хвърлящото движение в тренировъчната зала, запомнено и изпълнявано по неправилен начин в реална ситуация ще бъде изпълнена неправилно със всички последствия.


Внимание! Човешкия мозък е в състояние да се самозалъгва по един невероятен начин.


Клопка в paper trading-a е и в използваната платформа.


Възможно е (при много брокери се случва често), по време на практикуването с нереални пари, вашите поръчки да се изпълняват по един бърз и коректен начин, сприидът да е обявеният от брокера и всичко да е по мед и масло.


А когато започнем операции с реалната платформа да се окаже, че сприидът редовно и безпричинно се разтваря, поставената поръчка за отваряне или затваряне на дадена операция да не се изпълнява поради липса на купувач или продавач за вашите акции, поради зле направената и лошо функционираща платформа или поради игри на некоректни брокери.


В крайна сметка paper trading-a е още един инструмент.


Инструмент имащ своите добри и лоши страни. Един инструмент с който трябва да внимаваме но и задължително да използваме по дългия път на трейдъра