Борсов спекулант срещу борсов инвеститор

. 02 септември, 2009
  • Agregar a Technorati
  • Agregar a Del.icio.us
  • Agregar a DiggIt!
  • Agregar a Yahoo!
  • Agregar a Google
  • Agregar a Meneame
  • Agregar a Furl
  • Agregar a Reddit
  • Agregar a Magnolia
  • Agregar a Blinklist
  • Agregar a Blogmarks

Спекулант е определено мръсна дума

Свързваме я с не толкова далечното минало, войните, глада и мизерията.

Наложена ни е от киното и книгите, като определен стереотипен образ.

Мазният, дебел тип облечен с овчи кожух, играещ си с хорските съдби продавайки на извънредно високи цени така липсващите на пазара храни, медикаменти и т.н. стоки от първа необходимост

отървете се от този образ

да, вероятно спекулант в онзи смисъл и в онова време се покрива с горният образ. И не сме седнали над литературни творби за да разглеждаме „Образа на спекулантъ в българскатъ и съветскатъ литература 1936/1947г“, защото вероятно ще трябва да изпишем кофа с мастило и да видим че нещата не винаги са такива каквито някой гладен писател е съчинил, нито подивял политик ( от онова време, днешните не са такива ) е манипулирал

така че да повторим гласно

Спекулант не е лоша дума

ако някой ден подписвате договор с Интерактив Брокерс ( запомнете това име, както казва Дик Марчинко, по-късно ще го срещаме редовно) ще видите, че един от въпросите в предългите формуляри е като какъв искате да се явите на борсата и единия от отговорите е СПЕКУЛАНТ

и ДА, спекулант звучи гордо

Спекулант в условията на борсовата игра е този образ дето купува или продава един актив с идеята да спечели в тази покупко-продажба.

Нищо лошо. Това го прави всеки търговец.

Както всеки търговец борсовият спекулант за да може да извърши това движение има нужда от един кашон с подписани документи, парични средства които рискува, необходимата база ( ще се върнем отново на материалната БАЗА ), много труд и много риск.

Ако за един търговец в много от случаите не са необходими ( или не си дават сметка че са необходими ) познания, то за борсовият спекулант познанията са извънредно важни.

Така че изтриваме от хард диска старият образ и се опитваме да запомним:

Спекуланта е човек вършещ важна дейност на фондовите борси с цел печалба ( някой повдигна вежда ли?)

За да може да изпълни тази дейност има нужда от пари, много труд, доста плесници от пазара ( докато схване кой е шефът ), материална база, документална работа, железни нерви, години на учене и най-важното този свят трябва да го вълнува, това трябва да е животът му за да може да преодолее трудностите.

Инвеститора...

Инвеститора е друг тип натура, работи с други средства, използва И други типове анализ, работи в други времеви отрязъци и по друг начин.

Всичко казано по-горе за спекуланта важи с пълна сила и за инвеститора, но за да си инвеститор имаш нужда от повече пари, повече време, риска е значително по-контролиран, инструментите за инвестиране принципиално са акциите и стратегията е съвсем различна.