Индекс

. 15 септември, 2009
0 comentarios

Всеки е виждал вечерните новини и загриженото лице на говорителката съобщаваща, как Dow Jones е паднал еди колко си процента или пунктове

Вероятно ако сте били в някоя европейска държава, сте видели как някоя банка предлага доходоносен бизнес свързан със местният индекс в комбинацията със вашите пари, което е равно (според тях) на сигурност, печалби и сигурни печалби (за тях)

Независимо дали говорим за българският SOFIX, американския Dow Jones, за испанският IBEX, немският DAX и т.н. в крайна сметка говорим за едно и също нещо ( което е коренно различно за работа)

Абстрахираме се от Wikipedia и нейното професионално и професионално неразбираемо определение, какво представлява българският SOFIX, и си създаваме някакво наше разбираемо определение, не включващо интегрални уравнения и високопарни технически термини.

А именно един индекс е някакъв сбор от акции.


Според http://bg.wikipedia.org/wiki/СОФИКС

българският SOFIX е създаден от 20 елемента, т.е. Той съдържа двадесет акции в себе си

Ежедневните (ежеминутните и секундни) движения на тези акции довежда до движението на този индекс.

Ако си представим индекса като пакет от различни акции то при промяната на всяка една акция цената на този пакет се променя т.е. променя се индексът.


Има няколко въпроса свързани със индекса

  1. Кой фирми и дружества влизат в този пакет?

    Обикновено това са най-развитите в даден отрасъл.

    Например ако отворим даден индекс за да видим неговите компоненти в Испанският IBEX се съдържат 35 елемента, между тях са няколко банки, няколко комуникационни, няколко строителни ... и т.н

  1. Еднаква ли е тежестта на всяко дружество в този пакет?

    Тежестта на всяко от дружествата НЕ е еднаква т.е. Ако имаме един пакет от акции както в IBEX то едни дружества ще са представени с 11% от целия пакет а други с 3% (примерни стойности)

  2. Променят ли се тези имена в списъка?

    Да когато една компания, банка ... не отговаря на даден критерии се изхвърля и се поставя друга на нейно място.

    Един от ефектите на тази смяна е, че като символ на икономическото развитие на дадена страна Индексът може да бъде манипулиран във възходяща степен а това винаги помага във предизборните битки.

    Да поясна за нашия читател.

    Даден отрасъл или дружество от даден отрасъл търпи загуби, това дружество е в националния индекс и представлява даден процент от индекса. За да не завлича Индекса на долу, то бива извадено от него и сменено от друго което се движи в политически коректната посока т.е. право на горе

Така управляващата партия се отчита като партията постигнала най силен икономически подем, в икономическите новини тази успокояваща вест заема необходимото и място а редовият гражданин ... всъщност неговото мнение е без значение в дадения случай

  1. Може ли да бъде манипулиран даден индекс

Със сигурност определени индекси могат да бъдат манипулиарни по политически или икономически причини.